Lever du et liv for deg selv eller et liv for andre?

Hvor mye i livet kan du helt ærlig si at du har gjort for deg selv og din egen glede? Synes du det er vanskelig å ta «ego» valg? Hvem vil du si at du egentlig lever for?

Vi er avhengig av godkjennelse fra de rundt oss da vi mennesker er flokkdyr og trenger å føle at vi er en del av noe større, en gruppe som liker og setter pris på oss. Vi trenger noen som ser opp til oss, heier på oss og støtter oss. Jeg snakker ikke om eller til alle, men jeg vet med meg selv og sikkert mange andre at det er alt for lett å leve et liv som andre vil at du skal leve. Det er alt for lett å følge det andre gjør, det andre sier eller det andre vil du skal gjøre.

Vi har så alt for lett for å leve et liv for andre og gjennom andre. Vi er avhengig av hverandre og avhengig av anerkjennelse. Og det er ikke noe galt i det, men det er heller ikke noe galt i å leve et liv for deg selv, ta egne valg selvom det kanskje ikke er de mest populære, så lenge det gjør deg glad.

Men hva hvis? Det er mye hva hvis som kanskje går gjennom hodet ditt, gjentatte ganger om dagen. Hva hvis du angrer på det du gjør, hva hvis du mister noen venner, hva hvis familien din ikke støtter deg?

Men hva hvis du får et liv du selv er fornøyd med? Du vil heller angre på å ha gjort noe og vite at du i det minste prøvde, enn å angre på at du ikke turte og nå aldri får vite hva som kunne ha skjedd. Venner kommer og går gjennom hele livet ditt, støtter de deg ikke i noe du vil gjøre så er de ikke gode venner og ikke noen som kommer til å hjelpe deg dit du vil i livet og fortjener. Familie derimot blir stort sett uansett hva for de kan du ikke miste. Familie er familie gjennom tykt og tynt, og det er også der du har størst sjanse for å få støtte uansett hva som skjer.

Hva så om du mister noen venner på veien. Det var ikke ekte venner uansett. Venner kommer og går, mennesker kommer og går inn i livet ditt. En dag kan noen være din aller beste venn og du ville ha gjort alt for dem, mens noen dager senere kan det være dere ikke snakker lenger. Livet går videre. Vi alle har vårt å styre med, vi alle har drama og stress i livet, vi alle har glede og kjærlighet. Dagene går og brått så er man ikke i livet til hverandre lenger. Hvorfor skal du ofre dine ting, ditt liv, dine drømmer og dine ønsker for å gjøre «verden» fornøyd. Ikke alle kan like det du gjør og ikke alle kan gjøre det samme.

Noe jeg alltid har sagt er at man skal lære seg å si nei uten å måtte forklare hvorfor. Du skal kunne ta dine egne valg uten å måtte ha en god grunn til det. Sier du nei til noe så skal du ikke trenge å føle deg skyldig eller føle du må si unnskyld for at du skuffer en annen, for det er ditt liv og dine valg.

Men…

Du må også lære når du skal si nei, men forklare hvorfor du sier nei, når du skal «følge» det andre vil, fordi det faktisk er det du også vil. Er du i et vennskap, forhold eller relasjon med noen og lever et liv de vil du skal leve, så tenk deg nøye om for det kan være det også er et liv du vil ha. For noen ganger så gjør vi det de vi elsker vil, men det er ofte også fordi det er det vi selv vil. Kanskje velger du en annen jobb fordi du er i et forhold og må tenke på to og ikke bare deg selv, kanskje du flyttet et annet sted pga. din beste venn eller velger et annet studie for din familie. Men det kan fortsatt være at det funker for deg, for vi må gå med på noen kompromisser i livet for de vi elsker og de vi vil beholde i livet.

Viktigst av alt er at du skal lære å leve det livet du selv vil, om det så er å bare tenke på deg selv, eller ta hensyn til de i livet ditt som betyr mest for deg. For det kan være du må gjøre noen endringer for dem og for deres forhold og relasjon. Du har ett liv, du lever en gang, så gjør hva enn du vil så lenge du kan stå for det og til syvende og sist får glede av det.

Hvem sitt liv ville du ha sagt at du lever?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: