Føler du på presset med hva du skal studere? Kanskje du ikke er klar for å søke på studier?

Nå nærmer tiden seg for å søke studier, om du snart er ferdig på videregående eller har tatt et friår eller flere. Det ligger et enormt press på karakterer nå for å komme inn på de beste studiene, men hva hvis man ikke vet enda?

Fra egen erfaring har jeg nå tatt meg et friår da jeg hadde null anelse om hva jeg ville drive med og er kjempe fornøyd med det valget. Men året med to jobber gikk utrolig fort og nå er jeg her igjen og må ta et valg. Men problemet igjen er at jeg fortsatt ikke vet hva jeg skal søke, men jeg føler at jeg må fordi alle sier det er så viktig.

Skal du ta et friår?

Jeg var veldig skolelei og trengte virkelig et friår, de fleste i min vennekrets gjorde også det samme fordi skole er tungt for mange og det er godt med en pause etter 13 år. Men så blir man fort avhengig av å jobbe, av å tjene penger, ha en inntekt og man begynner å føle seg voksen og vil kanskje planlegge livet. Et friår er godt for mange og det var godt for meg, men problemet er ofte at ett friår blir til to og til tre.

Det negative med et friår er at man har lett for å miste venner og alt det sosiale. Kanskje du jobber i helgene og ikke alltid får blitt med ut, kanskje du jobber midt på dagen eller kvelder som hindrer deg i å finne på ting med folk. Ja du kan få venner på jobben, men ofte ikke nok til at du får dekket behovet ditt. Er du en sosial person ville jeg heller ha anbefalt å ta et årsstudium enten heltid eller deltid for å ikke miste det sosiale og så evt. ha en liten jobb ved siden av hvis du også vil tjene litt penger.

Det fine med et friår er at du får en pause hvis du er som meg og syntes skole var eller er tungt. Det tar mye energi av deg og å få litt tid på å finne ut hva du virkelig vil er ikke en dårlig ting. Ikke studer bare for å studere som mange sier man skal. Bruk litt tid på å finne ut hva du virkelig vil og vær sikker. Du er fortsatt ung og har mer enn nok tid til å finne ut av ting så ikke stress med studier.

Det viktigste du gjør er å ta et valg for deg selv

Et friår kan også fint brukes på å reise hvis dette er noe du har tenkt på. Er du eventyrlysten og har spart opp litt penger kan du reise alene eller få med noen venner og oppleve litt av verden. Mange tar er friår for å reise og ha det gøy, om du så bruker hele året på det eller jobber lott og så reiser i noen uker eller måneder. Å reise tar deg utenfor komfortsonen din, gjør at du må bli mer selvstendig og hjelper deg kanskje også med å finne ut av hva du vil i livet.

Skal du studere?

Er du usikker på om du skal studere så burde du i det minste søke på noen studier du kan tenke deg nå og heller ta valget når du får svar. Du søker i februar/mars og får ikke svar før noen måneder senere og mye kan endre seg på deg tiden. Så hvis du ikke vil studere i mars så kan det være du vil i juli. Heller søk og ha muligheten til å si nei så føler du kanskje at makten ligger mer hos deg og det blir lettere å ta et valg. Det var det jeg gjorde og jeg kom inn på andrevalget mitt, men valgte å takke nei da jeg heller ville jobbe et år fordi jeg endret mening.

Er du sikker på at du vil studere, men usikker på hva du vil studere så bruk tid, snakk med folk og ta tester på nettet. Bruk samordnet opptak sine sider og gå gjennom alle studier om du så må det, legg til de du liker og vent noen dager, så gjør du det samme igjen og ser om noe har endret seg og fortsetter sånn en stund.

Prøv å ikke tenk på akkurat hva du vil jobbe med i detalj for det er umulig å få til, men tenk heller på et yrke eller et tema du liker, om du vil jobbe med mennesker eller på kontor f.eks. Mulighetene er uendelige og ikke tenk for mye på lønn og penger for sånt kan endre seg og man kan alltids jobbe seg oppover i en bedrift og tjene mer.

Andre muligheter?

En annen mulighet hvis du ikke vil studere eller jobbe er et år i militæret som mange gjør. Her må man komme inn, men hvis dette er noe du vil så er det bare å jobbe litt hardere og vise at du vil så har du stor sjanse. Militæret kan være utrolig tøft, men av alle jeg kjenner som har vært der så er det noe du kommer til å huske resten av livet og vokser utrolig mye av. Du får venner for livet og får testet deg selv til grader du aldri før har gjort. De fleste angrer ikke på å dra i militæret, men bare vær sikker med deg selv om at du har psyken til det og motivasjonen.

Du kan også alltids ta et år på folkehøyskole hvis du er usikker. Her får du en del av skole, men velger et tema eller noe du synes er spennende, og kanskje også får reist litt. Du kan komme deg litt bort, vokse litt, men fortsatt ha muligheten til å reise hjem og være masse med venner og bli kjent med nye folk. Dette er et fint alternativ og noe jeg tror funker for de fleste da man velger selv hva man vil jobbe med der.

Vet du hva du vil studere?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: